onsdag 6 januari 2010

SURDEGSBRÖD


Jag har fått en ny hobby... Jag bakar surdegsbröd! Spännande att se surdegen puttra på köksbänken ett par dagar och sen baka dessa fantastiskt goda bröd! Idag var det dags att baka nya bröd.

Här kommer receptet!
Surdeg:
25 g färsk jäst
3 dl vatten
3 dl rågsikt

Efter 1-2 dygn:
7 dl vatten
½ dl olja
1 msk salt
2½ l rågsikt

OBS! Sätt in bröden i 250 grader varm ugn, sänk genast värmen till 200 grader. Då får bröden rätt gräddningstemperatur från början.


Surdegen: DAG 1. Dela sönder jästen och rör ut med fingervarmt vatten.
Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme.

Surdegen blir mest aromrik om den får stå 2 dygn. Rör då ner ½ dl mjöl efter 1 dygn.

2:a eller 3:e dagen: Blanda surdegen med ljummet vatten, olja, salt och mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sen på mjölat bakbord.
Jäs den under bakduk ca 1 timme.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma 2 stora ovala bröd eller 4 limpor. Om degen till limporna först plattas ut och sen rullas ihop blir limporna högre.
Bröden ryms på en plåt. Skåra bröden med en vass kniv. Jäs dem under bakduk 30 minuter.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar