söndag 3 januari 2010

MJÖLKCHOKLADPAJ

Okej, jag erkänner: Jag är en riktig gottegris. Här kommer ett favoritrecept som jag har dammat av. Länge sen jag gjorde den nu, kanske snart dags igen...?


8-10 bitar
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 msk strö- eller råsocker
150 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Rivet skal av 1 apelsin

Fyllning.
300 g mjölkchoklad
2 ägg
4 äggulor
½ dl strösocker

Till servering:
Lättvispad grädde


1.Gör först pajdegen: häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i bitar. Mixa snabbt ihop till en smulig massa eller använd fingertopparna. Tillsätt ägget och apelsinskalet och mixa snabbt ihop degen till en boll. Låt degen vila i plastpåse i ca en timme. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter ca 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet. 200 grader.
2.Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.
3.Vispa ägg, äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten, lite i taget. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
4.Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fyllningen stelnar ytterligare när pajen kallnar. Låt pajen kallna och garnera med hyvlad mörk choklad vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar