fredag 1 januari 2010

MÖRKT FILMJÖLKSBRÖD

Här kommer ett recept på ett väldigt lättbakat bröd. Ganska mäktigt och lite speciellt.

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela torkade aprikoser (ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Gör såhär:
2 bröd
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop mjöl, salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke.
Nötterna kan grovhackas eller användas hela.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
Smörj två 1½liters brödformar väl eller använd bakplåtpapper i formen.
Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med en sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar