söndag 3 januari 2010

CHEESECAKE

Ann-Kristin har skickat det här receptet till mig, på en smaskig cheesecake.

Ingredienser:
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadelphia
2,5 dl kesella 10 %
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesamk)
1 dl frysta blåbär

Tips: denna ljuvliga kaka är trevlig att servera med lite rårörda blåbär. Rårörda bär gör man enkelt genom att mosa samman bären med lite socker.

När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20-25 grader så blir det bra.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°, varmluft. Smält smöret.

2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

3. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 200°. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med alumminiumfolie när det fått gyllene färg för att den inte ska bli bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar