söndag 3 januari 2010

LAXPATÉ MED LEN MAJONNÄSSÅS

Till 10-12 personer

600 g skinn och benfri laxfilé
200 g kallrökt lax
1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
4 äggvitor
1 msk potatismjöl
5 dl mellangrädde
2 pkt fryst krabbstick (surimi 125 g)
1 dl finhackad dill

Sås:
2 ½ dl mellangrädde
½ dl majonnäs
2 msk klippt dill
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj en avlång form cirka 1½ liters, lägg ett bakplåtspapper i botten
Skär den färska och rökta laxen i bitar.
Lägg lax, salt, peppar och äggvitor i en matberedare och mixa till en jämn smet. Blanda i potatismjöl och häll i grädden under maskinens gång.
Bred ut hälften av färsen i formen.
Skär krabbsticks i bitar. Blanda resten av färsen med dill och krabbsticks. Bred blandningen över färsen i formen
Täck formen med smort aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna fylld med vatten i nedre delen av ugnen. Grädda i cirka 1 timme
Låt patén kallna
Vispa grädden.
Blanda majonnäs, dill och senap. Vänd ner grädden försiktigt
Smaka av med salt och peppar
Skär patén i skivor och garnera med dill och citronklyftor
Servera med såsen och en skiva kryddbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar