söndag 3 januari 2010

KYCLINGSOPPA MED BULGUR


Ann-Sofie låter meddela: Den här matiga soppan från nordafrika är både mättande och får en mustig och spännande smaka av härliga kryddor, grönsaker, frukt och bulgur.

Vintips: 2004 tahbilk marsanne(6406), 90kr.
Torrt vin med kul ton av kiwi och persika.

6 port
Ca 600g Kycklingfile
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
5 kvist tomater
1 röd chilifrukt
10 torkade aprikoser
olivolja
2 tsk malen spiskummin
3 tsk torkad mynta
2 liter vatten
4 tärningar hönsbuljong
1/2 dl russin
1 burk kikärtor
1/2 dl bulgur
ca 2 krm harissa ( en tunisisk chilipasta. går att köpa på tub eller i burk.)
1 msk pressad citron
salt
1 dl hackad blad persilja
1/2 dl färsk hackad mynta

1. Skär kycklingen i mindre bitar
2. skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Skär paprikan i små tärningar. Skär tomaterna i klyftor. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och strimla chiliköttet. Srtimla aprikoserne.
3. Fräs lök, vitlök, och paprika i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över spiskummin och mynta och låt kryddorna fräsa med en liten stund.
4. Häll på buljongen och koka soppan under lock 20 min.
5. Tillsätt kyckling tomater chili aprikoser och russin och koka ytterligare 10 min.
6. Skölj kikäertorna och låt dem rinna av. Tillsätt kikärtor och bulgur när ungefär 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av soppan med harissa, citronsaft och salt och vänd ner örtkryddorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar