söndag 3 januari 2010

CITRONKAKA

Jag är väldigt förtjust i kakor med citron och apelsin i. Här kommer ett recept på en citronkaka från Ulrika.


2 dl socker
2 ägg
75 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron
1 äpple + 1 msk socker

Glasyr:
2 msk grädde
2 msk smör
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en avlång form med ströbröd väl.
Vispa socker och ägg rejält pösigt. Smält smöret och blanda sedan ner mjölken i smöret och blanda ner det i äggblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Tvätta citronen väl och riv sedan ner den gula delen av skalet i mjölet. Blanda försiktigt ner mjölkblandningen i äggblandningen och rör försiktigt om tills det bli en jämn smet.
Dela äpplet i mindre bitar och blanda med en msk socker och saften av ½ pressad citron.
Häll smeten i formen och strö äppelbitarna över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren och bred den på den färdiggräddade kakan. Sätt in den in på nytt i ugnen tills glasyren har fått fin färg ( max. 10 min.)

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar