tisdag 17 maj 2011

LANTBRÖD MED SURDEG

Surdegsbröd som bakas dagen efter att man har satt surdegen. Receptet har jag fått av Anna G. Mängden olja är lite konstig, jag brukar "höfta" lite, ca en halv matsked kanske...
Jag brukar köra dubbel sats när jag ändå är "igång". Lika bra att ta ett helt jästpaket. Bröden lägger jag i avlånga sockerkaksformar och det får precis plats fyra formar i en braspanna. Lätt som en plätt!



Surdeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
25 gram jäst

Bröddeg:
surdegen
25 gram jäst
5 dl vatten
17 dl vetemjöl
½ g olivolja
2 tsk salt
mjöl till utbakning

1. DAG 1: surdeg: Mät upp mjölet, värm vatten till 37 grader och smula jästen i en liten bunke. Häll på vatten och rör till jästen smälter. Rör ut mjölet i vattnet. Täck med plastfilm eller folie och låt bunken stå i rumstemperatur 1 dygn.

2. DAG 2: bröddeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37 grader och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, saltet, oljan och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 1/4 timme.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Strö generöst med mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Rulla degen i mjöl och forma försiktigt, utan att knåda, 2 limpor. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen 15 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne i ytterligare 10 minuter. låt limporna svalna på galler utan duk så får bröden knaprig skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar