lördag 12 november 2011

Agnes födelsedagstårta.

En ljuvligt god tårta som är ännu godare dagen efter!! (om det blir nåt över...)
















Agnes Citron och Rice-Krispieårta
8-10 personer
Botten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice krispies
Citronkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
100 g smör
1 msk citronlikör eller färskpressad citronsaft
Garnering:
4 dl vispgrädde
Färska bär

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Rör ner Rice krispies.
Smörj en långpanna, ca 30x40, klä den med bakplåtpapper.
Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme. Stäng sedan ugnen, låt kakan stå kvar 15 minuter.
Stjälp försiktigt upp bottnen på ett galler och ta bort pappret medan kakan ännu är varm.
Citronkräm: Rör samman äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt grädde och mjöl. Sjud tills krämen börjar tjockna.
Dra kastrullen från värmen och klicka ner smöret samtidigt som du rör i krämen. Smaksätt med citruslikören och låt krämen kallna.
Dela bottnen i två delar. Bred krämen på den ena delen och lägg över den andra delen.
Vispa grädden till garneringen och bred den över kakan. Dekorera med färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar